Návrh větrání a chlazení v rodinném dvougeneračním domě - Exnerová, Anežka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou větrání a chlazení v rodinném dvougeneračním domě. Je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část seznamuje se základními pojmy a zákonitostmi potřebnými pro následné řešení. Je zde popsán princip větrání a chlazení, části vzduchotechnických jednotek, vzduchovody a distribuční prvky. Práce pokračuje výpočtovou a návrhovou částí. Nejprve je vybraný objekt představen a popsán z hlediska konstrukce a uvažovaných parametrů. Je zvoleno požadované množství vzduchu následováno návrhem vzduchotechnických jednotek a dimenzí po-trubních rozvodů. Dále je uveden výpočet tepelné zátěže podkrovního bytu, kde je požadavek na chlazení. V závěru práce jsou zhodnoceny realizační a provozní náklady určené na základě energetické simulace.

This diploma thesis deals with ventilation and cooling systems in two-generation family house. It is divided into two parts – theoretical and practical. Theoretical part describes basic terms and laws needed for subsequent solutions. The principle of ventilation and cooling, parts of air-handling units, air duct and distribution elements are presented. The thesis continues with calculations and device design. First, the selected object is described in aspects of construction and considered parameters. The amount of ventilation air is proposed, followed by the design of air handling units, piping and distribution components. Furthermore, there is the calculation of the thermal load of the attic apartment because there is a requirement for cooling. At the end of the thesis, implementation and operating costs are evaluated.
Design of ventilation and cooling in a two-family house
Keywords: Větrání; chlazení; vzduchotechnika; tepelný zisk; tlakové ztráty; zpětné získávání tepla; Ventilation; cooling; air-handling system; heat gain; hydraulic losses; heat recovery