Měření základních parametrů optických a optoelektronických komponent - Beneš, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tato diplomová práce se věnuje optickým a optoelektronických komponentům. V první části práce jsou popsány optické trasy a způsob jejich měření. Ve druhé části jsou popsány dělič výkonu, cirkulátor a izolátor. Dále je zde popsána laserová dioda, fotodetektor a modulátor. Třetí část práce popisuje postup měření dělič výkonu, cirkulátoru, izolátoru, laserové diody, fotodetektoru a modulátoru. Naměřené hodnoty jsou porovnávány s katalogovými hodnotami.

This diploma thesis deals with optical and optoelecronic components. The first part of the work describes the optical paths and methods of their measurement. The second part describes the coupler, circulator and isolator. Further described is a laser diode, a photodetector and a modulator. The third part describes the measurement procedure of the coupler, circulator, isolator, laser diode, photodetector and modulator. The measured values are compared with the catalog values.
Measurement of basic parameters of optical and optoelectronic components
Keywords: cirkulátor; dělič výkonu; fotodetektor; izolátor; laserová dioda; modulátor; spektrum; spektrální šířka; vložný útlum; circulator; coupler; photodetector; isolator; laser diod; modulator; spectrum; specral linewidth; insert loss