Analýza směrovosti hlásek - Sádecká, Denisa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Táto záverečná práca sa venuje porovnávaniu rôznych hlások, slov a zvukov nahraných od odlišných rozprávačov. V práci sa rozoberajú podobnosti a odlišnosti ženského a mužského hlasu vo výslovnosti, rozdiely a zdieľané črty slov a hlások vyslovených osobami slovenského a českého pôvodu. Obsahuje aj porovnanie správnej výslovnosti slov s hláskou „r“ a výslovnosťou rozprávača s rotacizmom, rečovou vadou. Pri nahrávaní zvukových záznamov v bezodrazovej miestnosti boli obmieňané sústavy mikrofónov tvoriace polkruh z horizontálnej na vertikálnu polohu a taktiež boli herci snímaný aj spredu aj zozadu. Pre porovnávanie boli využité spektogramy a spektografy vytvorené pomocou MatLab prostredia a programu Praat pre analýzu ľudského hlasu a fonetiky. Polárne grafy zobrazujúce smerovosť hlások sú vytvorené v Microsoft Excel a LPC analýza bola prevedená taktiež v softvéri Praat.

This final thesis attends to comparing different vowels, words and sounds recorded from five individual narrators. In this work the differences and similarities of the male and female speech or pronounciation, the distinction and resemblance in character of Slovak and Czech narrator are all discussed. Work also approaches the difference in pronounciating words which contain the vowel „r“ pronounced subjectively correctly and also spoken by a person with Rhotacism, a speech impediment. During a recording in an anechoic chamber the position of microphone system creating a semicircle was switched from horizontal to vertical axis while rotating the voice actor‘s position from facing the microphones to turning their back to them. For the comparison of sound recordings, signal‘s spectogram and spectograph generated in MatLab environment were used alongside with Praat – speech and phonetics environment. Polar graphs, mapping the directivity of vowels come from Microsoft Excel and LPC graphs from Praat software as well.
The Vowel directionality analysis
Keywords: Hlásky; vokálny trakt; spektogram; smerovosť hlásky; formantová oblasť; Vowels; vocal tract; spectogram; directivity patterns; formant region