Vývoj vstřikovacích systémů vznětových motorů - Sikora, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Bakalářská práce byla zpracována jako přehledová studie pojednávající o vývoji vstřikovacích zařízení paliva pro vznětové motory. První část práce se věnuje palivovému ústrojí, která čtenáře vtáhne do všeobecné problematiky související právě s přípravou palivové směsi. Jsou zde stručně popsány jednotlivé komponenty systému a názorně vysvětleny jejich funkce. Hlavní část práce se již věnuje samotným vstřikovacím zařízením, kde jsou popsány jednotlivá technická řešení využívající se jak v minulosti, tak v současnosti. Každý systém je rozebrán z konstrukčního hlediska i jeho funkce. Poslední kapitolou je nastíněn soudobý vývoj vstřikovacích systémů a s tím spojené současné komplikace a omezení.

The bachelor’s thesis has been created as a study on the development of fuel injection systems for diesel engines. The first part deals with the fuel system, which describes the preparation of fuel mixture. There are brief descriptions of individual system components and explains their functions. The main part deals with the injection device, which describes the specific technical solutions used in the past and in the present. Each system is discussed from a construction point of view and its functions. The last chapter describes the contemporary development of injection systems associated with complications and limitations.
Development of diesel engine injection systems
Keywords: vysokotlaké čerpadlo; vstřikovač; tryska; vstřikovací tlak; Common Rail; high-pressure pump; injector; nozzle; injection pressure; Common Rail