Molekulové modelování – struktura a vlastnosti cyklických esterů a karbonátů - Kubíčková, Eva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Molekulové modelování umožňuje předpovídat chování a napomáhá při jinak obtížné interpretaci experimentalních dat. Záměrem našeho studia byla predikce vybraných vlastností cyklických esterů a predikce jejich struktur. Byla provedena vizualizace vybraných molekulových orbitalů a map elektrostatických potenciálů a elektronových hustot. Následně pomocí počítačových programů byly získány teoretické vazebné délky a úhly vybraných cyklických esterů. S využitím těchto dat byly studovány faktory ovlivňující schopnost polymerizace cyklických esterů. Dále byly studovány termodynamické faktory pro sérii laktonů o různé velikosti kruhu ovlivňující schopnost polymerizovat. Studium těchto faktorů pomáhá odhadnout chování a schopnost těchto sloučenin polymerovat.

Molecular modelling enable to predict the behavior and assist to interpret experimental data. The aim of our study was the prediction of selected properties of cyclic esters and prediction of their structures. The visualization of selected molecular orbitals and electrostatic potential-mapped electron density surface was made. Subsequently, bond distances and bond angles of selected cyclic esters were obtained. Factors affecting the ring-opening polymerization of cyclic esters were studied with usage of these data. The thermodynamic factors influencing the ability of polymerization were studied for series of lactones of different ring sizes. Study of these factors helps to estimate the behavior and the ability of these compounds to polymerize.
Molecular modelling – structure and properties of cyclic esters and carbonates
Keywords: cyklické estery; epsilon-kaprolakton; schopnost polymerizovat; ab inito metody; cyclic esters; epsilon-caprolactone; polymerzability; ab inito methods