Návrh a implementace komunikačního serveru - Sedláček, Robert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce se v první části zabývá analýzou proprietárního průmyslového protokolu S7 firmy Siemens. Analýza je provedena za pomoci programu Wireshark mezi programovatelným automatem S7-1200 a OPC serverem Simatic NET. Tento protokol je založen na dalších protokolech, jejichž návrhy a řešení jsou v této práci zcela nebo alespoň částečně popsány. Na základě zjištěných informací je vytvořena komunikační knihovna v jazyce C++, jež umožňuje přenos proměnných. Tato knihovna je následně využita při implementaci komunikačního serveru s jehož pomocí je možné pohodlně přistupovat k proměnným v programovatelném automatu za pomoci textového protokolu.

In the first part of this work, there is analysis of the industrial proprietary protocol S7 by Siemens. The analysis is performed by Wireshark between the programmable controller S7-1200 and Simatic NET OPC server. This protocol is based on other protocols whose proposals and solutions are completely or at least partially described in this work. On the basis of this information is created a communication library in C ++, which allows the transmission of variables. This library is subsequently used in the implementation of the communication server through which one can easily access variables in the programmable machine with a text protocol.
Communication Server Design and Implementation
Keywords: Boost; COTP; C++; knihovna; OPC server; PLC; Siemens S7; SIMATIC; TCP; TPKT; Boost; COTP; C++; library; OPC server; PLC; Siemens S7; SIMATIC; TCP; TPKT