Měření kvality a výskytu chyb digitálního obrazu v MPEG-2 TS v DVB-T - Kadlček, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Bakalářská práce popisuje složení transportního toku MPEG-2 TS při příjmu pozemního digitálního vysílání. Jsou zde popsány metody subjektivní a objektivní pro měření kvality obrazu a videa. Zároveň popisuje měřící přístroje a software, analyzátor kvality R&S DVQ, měřící dekodér R&S DVMD, MPEG-2 Realtime Monitor, MPEG-2 Quality Monitor, které byly použity při měření kvality a chyb digitálního obrazu v MPEG-2 TS v DVB-T. Dále se zabývá měřením, analýzou výskytu chyb a kvality digitálního obrazu v MPEG-2 TS při příjmu DVB-T. V textu jsou taktéž obsaženy naměřené výsledky ve formě tabulek a grafů. V další části práce obsahuje výsledky a analýzy dvacetičtyřhodinových (24h) měření. Je zde provedena analýza závislosti parametrů kvality obrazového signálu na typu scény. Na závěr je v příloze navržena laboratorní úloha pro současné měření kvality a výskytu chyb v MPEG-2 TS.

This bachelor’s thesis describes structure of the transport stream MPEG-2 TS of the DVB-T standard and subjective and objective measuring methods of the video quality. The work also includes the description of the measurement devices and software Quality Analyzer R&S DVQ, measuring decoder ¸ DVMD, MPEG-2 Realtime Monitor, MPEG-2 Quality Monitor, which were used for the measuring the video quality and errors of the MPEG-2 TS in DVB-T. In the next part the work deals with the measurement and analysis of errors and quality of digital video stream in MPEG-2 TS. The obtained results from the measurement are presented in tables and graphically evaluated. In this work a twentyfour hour measurements of errors and quality of digital video stream in MPEG-2 TS were made. The obtained results from these measurements are evaluated and discussed. Finally, a new laboratoy work for the simultaneously measurement of the errors in video stream and video quality of the MPEG-2 TS stream was proposed.
Measurement of quality and errors of digital video in MPEG-2 TS at DVB-T reception
Keywords: Subjektivní hodnocení; Objektivní hodnocení; DVQ; DVQL-W; DVMD; SA; TA.; Subjective assessment; Objective assessment; DVQ; DVQL-W; DVMD; SA; TA.