Posouzení finanční efektivnosti pronájmu a koupě bytu jako možných alternativ řešení bydlení - Šindelek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Předmětem diplomové práce je finanční problematika vlastnického a nájemního bydlení v ČR. Teoretická část se zabývá životní úrovní, plánováním peněžních toků domácnosti, bytovým fondem ČR a největší pozornost je kladena na možnosti financování vlastního bydlení. Jde především o hypoteční úvěr a o stavební spoření. V praktické části jsou aplikovány předchozí poznatky na konkrétní případ pronájmu bytu a koupě bytu. Dále jsou provedeny různé varianty financování vlastního bydlení. A na závěr je z dlouhodobého hlediska porovnána finanční efektivita pronájmu a vlastního bydlení.

The subject of this thesis is the financial assessment of ownership and rental housing in the country. The theoretical part focuses on the standard living, cash flow planning for household, Czech housing fund and the most attention is paid to the possibilities of financing of own housing. These are mainly mortgage and building savings. In the practical part are applied previous knowledge to the specific case of renting an apartment and buying a flat. Different financing alternatives own housing are also made. Financial efficiency of rent an apartment and own apartment is compared in the long term.
Assessment of The Financial Effectiveness in Lease or Purchase of A Flat as Possible Alternatives of Housing
Keywords: Životní úroveň; bytový fond; rodinný rozpočet; peněžní toky; financování bydlení; hypoteční úvěr; stavební spoření; státní podpora.; Standard of living; residential resources; household budget; cash flows; financing of living; mortgage; building saving; state support.