Revitalizace areálu Filmových ateliérů Zlín - Kubačka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá urbanistickou studií na revitalizaci areálu bývalých filmových ateliérů na území přibližně tři kilometry jižně od středu Zlína, v městské části Kudlov. Areál byl budován průběžně od třicátých let minulého století, v současné době již však neplní svou původní funkci. V této práci je navržena optimalizace stávajícího stavu, dostavba několika budov a rozšíření území o navržený park na západě. Velký důraz je kladen na co nejvyšší míru polyfunkčnosti, kromě hlavní funkce bydlení v bytových domech, je v území doplněna komerční občanská vybavenost, pronajímatelný výrobní objekt, venkovní sportovní areál, či již zmiňovaný park. Koncept výstavby odráží tradiční zlínský urbanismus, a to pravidelný rastr budov v pravoúhlém uspořádání a jednotu tvarů či materiálů.

This diploma thesis deals with urban study of revitalization of complex of former film studios on an area of approximately three kilometers south of the center of Zlín, in the town district which is called Kudlov. The complex has been constructing since the thirties of the last century, however nowadays it is no longer determined to its original function. In this thesis, the optimalization of current state, the completion of several building and the area expansion of the park on the West are designed. Great emphasis was given on the largest possible multi-functionality, in addition to the main function of living in apartment houses, the area is complemented by commerce, leasable manufacturing facility, an outdoor sport complex and the already mentioned park. The urban concept reflects the traditional urbanism of the city of Zlín, it means a periodical grid of structure and a unity of shapes and materials.
Revitalization of Film studios in Zlín
Keywords: urbanismus; architektura; revitalizace; filmové ateliéry; Zlín; Kudlov; víceúčelový areál; filmový park; obytný soubor; film; zlínská architektura; brownfield; urbanism; architecture; revitalization; film studios; Zlín; Kudlov; multipurpose complex; movie park; residential ensemble; film; Zlín architecture; brownfield