Bezpečná implementace technologie blockchain - Kovář, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato práce popisuje základní problematiku a implementaci blockchain technologie pro SAP Cloud platform s důrazem na bezpečnost citlivých dat. Tato diplomová práce implementuje správu celého procesu bankovního akreditivu. Práce popisuje stavbu blockchainu od elementárních stavebních bloků až po samotné napojení na SAP Cloud Platform. Tato implementace je zaměřena na výběr všech funkčních bloků s nahlédnutím na možné alternativy pro řešení sledování průběhu bankovního akreditivu za účel zajištění integrity a bezpečnosti dat. Možné alternativní řešení jsou popsána a je zde nastíněno pro jaké implementace je právě alternativní řešení vhodné. V rámci diplomové práce je vypracováno jádro programu, které následně může sloužit pro vývoj produktivní aplikace, která bude sloužit pro správu bankovního akreditivu. Implementace obsahuje všechny potřebné bloky pro fungování a sledování průběhu bankovního akreditivu.

This thesis describes basis of blockchain technology implementation for SAP Cloud platform with emphasis to security and safety of critical data which are stored in blockchain. This diploma thesis implements letter of credit to see and control business process administration. It also compares all the possible technology modification. Thesis describes all elementary parts of software which are necessary to implement while storing data and secure integrity. This thesis also leverages ideal configuration of each programable block in implementation. Alternative configurations of possible solutions are described with pros and cons as well. Another part of diploma thesis is actual working implementation as a proof of concept to cover letter of credit. All parts of code are design to be stand alone to provide working concept for possible implementation and can source as a help to write productive code. User using this concept will be able to see whole process and create new statutes for whole letter of credit business process.
Secure Implementation of Blockchain Technology
Keywords: blockchain; zabezpečení; kryptoměny; treasury; risk management; sap; sap cloud platform; šifrování; hashovaní; Merkel tree; multichain; hyperleger fabric; konsenzuální algoritmy; sap leonardo; bankovní akreditiv; blockchain; security; cryptocurrencies; treasury; risk management; sap; sap cloud platform; encryption; hashing; merkel tree; multichain; hyperleger fabric; consensus algorithms; sap leonardo; letter of credit