Ideální Nitra: Centrální zóna sídliště Klokočina - Ďurčovič, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2024)
Cieľom mojej diplomovej práce je prostredníctvom územnej štúdie identifikovať a preveriť potenciál územia centrálnej zóny sídliska Klokočina v Nitre. Pracujem s koncepciou mestského rozvoja navrhnutou v územnom pláne, ktorú dôkladne analyzujem a ďalej rozvíjam. Hlavný dôraz práce je kladený na vytvorenie kvalitného verejného priestoru a podporu sociálne udržateľnej výstavby. Navrhujem nové mestské priestory a nadväzujúcu štruktúru zástavby, ktorá nové mestské priestory formuje. Územná štúdia je vypracovaná s ambíciou slúžiť mestu Nitra ako kvalitný referenčný materiál pre rozhodovanie v území a územné plánovanie, ktoré zabezpečí udržateľný rozvoj daného územia.

The research objective of my diploma thesis is to identify and examine the potential of the central zone of the Klokočina housing estate in Nitra City through a spatial study. I work with the urban development concept proposed in the city zoning plan, which I thoroughly analyse and further develop. The main emphasis of the work is on creating a quality public space and promoting socially sustainable ways of future building development. I design new urban spaces and the subsequent urban building structure that shapes the new urban spaces. The proposed spatial study can serve the city of Nitra as a quality reference material for decision-making in the territory and spatial planning, which provides sustainable urban development.
The Ideal City Nitra: The Klokočina Central Zone
Keywords: Nový urbanizmus; Placemaking; Intenzifikácia sídlisk; Udržateľný rozvoj; Aktívny parter; Mestské bloky; Kompaktná zástavba; Mestské centrum; Námestie; Verejné priestory; Genius loci; Aktívna mobilita; Polycentrické mesto; Vrstvenie; Mestská diverzita; Odolnosť voči klimatickým zmenám; New Urbanism; Placemaking; Housing Estate Intensification; Sustainable Development; Active Ground Floor; Urban Blocks; Compact Buildings; Urban Centre; Square; Public Spaces; Genius Loci; Active Mobility; Polycentric City; Urban Layering; Urban Diversity; Resilience to Climate Change