Mikrobiologická rizika v technice prostředí a možnosti jejich eliminace - Gruber, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato práce se zabývá vzduchotechnickými systémy a popisuje jejich základní části. Jsou zmíněny nejdůležitější mikrobiologická rizika, jež se mohou objevit v různých prvcích, jako jsou bakterie, viry a plísně. Poslední část práce se zabývá možnostmi čištění a údržbou vzduchotechniky. Ty jsou potřebné k zabránění růstu a mikrobů a zajištění bezporuchového provozu.

This thesis deals with HVAC systems and describes some of their the basic parts. There are mentioned the most important microbiological hazards, which can occur in different parts, such as bacteria, viruses and molds. The last part of the thesis deals with possibilities of maintenance and cleaning of HVAC systems. They are needed to prevent microbes to grow and to provide failure-free operation.
Microbiological hazards in HVAC systems and possibilities of their elimination
Keywords: Technika prostředí; mikroklima; čištění; údržba; vzduchové filtry; vzduchovody; mikrob; dezinfekce; HVAC systems; microclimate; cleaning; maintenance; air filters; air ducts; microbe; dezinfection