Analýza procesu kování háku čelisťového výměnového závěru - Barták, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Diplomová práce se zabývá optimalizací procesu kování háku čelisťového výměnového závěru používaného v železniční dopravě v kolejových výhybkách, který je kován z oceli jakosti 13 240. Při současné výrobě háku ve společnosti Královopolská kovárna s.r.o. dochází ke vzniku defektu v podobě přeložky na vnitřní straně jeho zahnuté části. Na základě vytvořené numerické simulace současného stavu, za pomoci simulačního programu Simufact Forming, jsou v práci stanoveny podmínky vzniku přeložky. Následně jsou vytvořeny úpravy založené na literární studii této problematiky, jako jsou změna velikosti polotovaru, geometrie tvaru předkovku, ohýbacího nástroje a kovacích zápustek. Provedené objemové a geometrické úpravy jsou ověřeny za použití simulace v softwaru, v nichž se již zmiňovaná přeložka neobjevovala.

The thesis is focused on optimalization of jaw turnout lock hook forging process which is used in rail transport and is forged from steel of 13 240 grade. Production process of the hook, that is being used in Královopolská kovárna s.r.o. company now, leads to fold defect in the inner side of curved part formation. Conditions of the folds formation were defined using the numeric simulation of this process in Simufact Forming software. After that improvements such as change of semi-finished product size, change of geometry of ancestor shape, bending tools and forging die were made according to linear study of this problematics. These volumetric and geometric changes were verified using the simulation in software and relocation defect did not appear.
Analysis of a Forging Process of the Jaw Turnout Lock Hook
Keywords: ocel 13 240; volné kování; ohyb; zápustkové kování; numerická simulace; 13 240 steel; open die forging; bending; closed die forming; numerical simulation