Hluková analýza zvukových signálů - Kabarová, Anísa (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
V teoretické části této práce jsou shrnuty základní pojmy a veličiny spojené s měřením hluku a jeho statistickou analýzou. Praktická část práce je zaměřena na implementaci kmitočtové a časové filtrace podle technické normy IEC 61672 a statistické analýzy měření v programovacím prostředí MATLAB. Na závěr je vytvořená aplikace otestována na reálných datech a výsledky měření jsou srovnány s výsledky naměřenými digitálním hlukoměrem.

The theoretical part of this work deals with the basics of acoustics, noise measurement and statistical noise level analysis. The application part focuses on the implementation of the frequency and time weighting according to the technical standard IEC 61672 and the statistical noise level analysis in MATLAB programming environment. Finally the reliability of the application is tested on real data and the results are compared to those measured by a digital Sound Level Meter.
Noise Analysis of Audio Signals
Keywords: akustika; měření hluku; zvukoměr; váhování v kmitočtu; váhování v čase; statistická analýza; ekvivalentní hladina; zvuková expozice; acoustics; noise measurement; sound level meter; time weighting; frequency weighting; statistical analysis; equivalent sound level; sound exposure