Dvouvrstvý koberec drenážní s asfaltem modifikovaným pryžovým granulátem - Klimeš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Cílem této práce je zpracovat rešerši literatury týkající se použití dvouvrstvých drenážních systémů, určit zásady pro návrh směsí typu asfaltový koberec drenážní. Jsou navrženy směsi drenážního koberce PA 8, PA 11 a PA 16 s odlišným dávkováním asfaltu modifikovaného pryžovým granulátem. Je stanovena odolnost vůči účinkům vody, drenážní schopnost a ztráta částic všech směsí. Byla rovněž stanovena odolnost dvouvrstvého PA 8 a PA 11 vůči vzniku trvalých deformací a drenážní schopnosti. Laboratorními zkouškami se prokázala vhodnost těchto dvouvrstvých koberců s očekávaným snížením hlučnosti silničního provozu.

The possibilities of double layer porous asphalt usage and rules for design of porous asphalt mixtures are introduced in this work. The porous asphalt mixtures PA 8, PA 11 and PA 16 are designed with different content of asphalt-rubber according to Marshall Test method. The water sensitivity, drainability, particle loss of these PA are determined. The permanent deformation and drainability of double layer PA 8 and PA 11 were also determined. The possibility of usage of this double layer porous asphalt with expected decreasing of traffic noise was proved.
Double Layer Porous Asphalt with Aspahlt-rubber Binder
Keywords: dvouvrstvý drenážní koberec; asfalt; pryžový granulát; čára zrnitosti; mezerovitost; zkouška typu; double layer porous asfalt; bitumen; ruber granulate; aggregate gradation; air voids content; initial type testing