Optimalizace zdanění právnické osoby - Šebelová, Anežka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2022)
Práce se věnuje zdanění příjmů nestátních neziskových organizací. Teoretická část popisuje obecný postup stanovení daňové povinnosti u těchto organizací, včetně přesahu do vedení účetnictví. Praktická část práce analyzuje stanovení daňové povinnosti u konkrétní neziskové organizace. Výstupem práce je upozornění na nevyužité možnosti vedoucí k daňové optimalizaci a návrh na analytickou evidenci, která by mohla účetní jednotce usnadnit práci při transformaci výsledku hospodaření na základ daně.

The work deals with the taxation of income of non-governmental non-profit organizations. The theoretical part describes the general procedure for determining the tax liability of these organizations, including overlap in bookkeeping. The practical part of the work analyzes the determination of the tax liability of a specific non-profit organization. The output of the work is a point out to untapped opportunities leading to tax optimization and a proposal for analytical records that could make it easier for the entity to transform acoounting profit or loss on a tax base.
Corporate Income Tax Optimization
Keywords: Nestátní nezisková organizace; daň z příjmů; veřejně prospěšný poplatník; náklady; výnosy; osvobozené příjmy; předmět daně; Non-governmental non-profit organization; income tax; public benefit taxpayer; costs; revenues; exempt income; subject of tax