Trvanlivostní testování vyměnitelných břitových destiček při válcovém soustružení uhlíkové oceli - Smolík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou z oblasti trvanlivostního testování vyměnitelných břitových destiček pro podélné soustružení oceli. Hlavním cílem práce je analýza řezného procesu založena na výsledcích provedených řezných zkoušek. Řezné zkoušky budou realizovány komparativně testováním dvojic vzájemně porovnávaných destiček. Pozorování opotřebení probíhá optickou metodou s využitím dílenského mikroskopu a speciálního softwaru, určeného ke zpracování získaných snímků. Výstupem práce bude ilustrace rozdílného chování standartní a inovované sady řezných destiček za různých konfigurací řezných podmínek. Práce poskytuje ucelený pohled na proces testování řezných nástrojů a kvantifikuje míru vlivu jednotlivých faktorů vstupujících do procesu opotřebení břitu.

The thesis deals with the problems in the field of durability testing of replaceable inserts for longitudinal steel turning. The main objective of the thesis is the analysis of the cutting process based on the results of the performed cutting tests. The cutting tests will be carried out comparatively by testing pairs of inserts, compared to each other. Wear observation is carried out by optical method using a workshop microscope and special software designed to process the acquired images. The output of the work will be an illustration of the different behaviour of the standard and the upgraded set of cutting inserts under different configurations of cutting conditions. The work provides a comprehensive view of the cutting tool testing process and quantifies the degree of influence of the various factors entering into the cutting edge wear process.
Durability testing of replaceable inserts in cylindrical turning of carbon steel
Keywords: trvanlivostní testování; břitové destičky; vyměnitelnost; válcové soustružení; uhlíková ocel; opotřebení; měření opotřebení; kontrola kvality; výrobní proces; materiálové vlastnosti; technické parametry; optimalizace výroby; strojní inženýrství; výzkum a vývoj; hodnocení výkonu; durability testing; inserts; replaceability; cylindrical turning; carbon steel; wear; wear measurement; quality control; manufacturing process; material properties; technical parameters; production optimization; mechanical engineering; research and development; performance evaluation