Rodinný dům v Křeslicích - Procházka, Nikola Leilani (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout rodinný dům s téměř nulovou spotřebou energie. Návrh je rozdělen do dvou částí. První část představuje architektonicko-stavební řešení. Navržený objekt se nachází v Křeslicích. Jedná se o dvoupodlažní rodinný dům s obdélníkovým půdorysem a extenzivní vegetační plochou střechou. Hlavní vchod je orientován na sever, zatímco většina prosklených ploch je směrována k jihu. V přízemí se nachází zádveří se šatnou, sklad, technická místnost, samostatné WC, obývací pokoj a kuchyň, obojí se vstupem na dřevěnou terasu, která lemuje celou jižní fasádu objektu. Ve druhém podlaží najdeme dva dětské pokoje, ložnici, pracovnu a koupelnu. Objekt je založen na betonových základových pasech. Svislé nosné konstrukce jsou zděné z broušených cihlových bloků na tenké spáry. Vnitřní příčky jsou z akustického zdiva. Stropní desky jsou betonové monolitické. Objekt je zateplen kontaktním zateplovacím systémem užívající šedý EPS. Druhá část práce se zabývá návrhem technických zařízení budovy. Koncepčně jsou navrženy zdravotně technické instalace a vytápění. Prováděcí projekt řeší návrh nuceného větrání. V objektu je instalována vzduchotechnická jednotka se zpětným získáváním tepla. Vzduch je distribuován ohebným potrubím vedeným v podhledu. Zdrojem tepla v objektu je tepelné čerpadlo vzduch – voda, které zajišťuje teplo pro podlahové vytápění a disponuje primárním ohřevem teplé vody. Srážková voda z vegetační střechy je filtrována a uchovávána v akumulační nádrži. To umožňuje následné využití takto získané vody pro zalévání zahrady. Bezpečnostním přepadem je přebytečná dešťová voda odvedena do vsakovacího zařízení na pozemku. Objekt je připojen k vodovodnímu řadu, jednotné kanalizaci a elektrickému vedení. Součástí je i průkaz energetické náročnosti budovy.

The aim of the bachelor’s project is to design a single-family home in nZEB standard. This project has two parts. Part one presents the project documentation. Designed building is located in Křeslice. The building is a two-storey detached house with a rectangular footprint and an extensive green flat roof. The main entrance faces the north while most windows face the south. The ground floor consists of living room, kitchen, storage room, utility room and restroom. In the upper floor there are two kid’s rooms, master bedroom, study, and bathroom. The building is founded on concrete strip foundations. The vertical loadbearing structures are masonry consisting of clay blocks. The internal partition walls are from acoustic masonry. The ground slab as well as the floor slab consists of in-situ concrete. The building is insulated using contact insulation system of grey EPS. Part two proposes the design of building services. The project provides designs of plumbing, heating, and ventilation. Focus is on the ventilation system design. Mechanical ventilation unit with heat recovery is installed. Air is distributed by ducts in suspended ceiling and round diffusers. The building is equipped with air – water heat pump, which provides heat for floor heating and domestic hot water. Rainwater from roof is collected and stored in underground tank and later used to water the garden. Safety overflow brings any excessive rainwater to the infiltration tanks on the plot. The building is connected to water supply, sewage system and electrical grid. Building’s Energy Performance certificate is included.
Detached house, Kreslice
Keywords: rodinný dům; plochá střecha; vegetační střecha; stavební fyzika; vzduchotechnika; detached house; flat roof; green roof; building physics; ventilation