Varianty prvního separačního stupně při dvoustupňové úpravě vody - Urban, Jaromír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je představit možnosti prvního separačního stupně při dvoustupňové úpravě surové vody na vodu pitnou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V úvodu teoretické části se obecně zabývám zdroji surové vody, nároky na její jakost, možnostmi úpravy vody surové na vodu pitnou a rozdělením úpraven vod dle počtu separačních stupňů. Dále je podrobněji popsán první separační stupeň při dvoustupňové úpravě vody, zařízení a použité technologie pro daný stupeň úpravy a detailní informace o jednotlivých typech prvního separačního stupně. V praktické části práce je proveden výpočet dvou vybraných typů prvního separačního stupně – usazovací nádrže a čiřiče pro zadaný návrhový průtok Q = 80 l/s. Následují výkresové přílohy dle výsledků z provedených výpočtů. Pro navrženou obdélníkovou usazovací nádrž s horizontálním průtokem i čiřič s mechanickým vznosem vločkového mraku je zpracován půdorys, podélný a příčný řez.

The subject of this bachelor thesis is to introduce the possibilities of the first separation stage with the two-stage treatment of raw water for drinking water. The thesis is divided into the theoretical and practical part. At the beginning of the theoretical part, I make research of raw water sources, requirements for their quality, the possibilities of water treatment for raw drinking water and the distribution of water treatment plants according to the number of separation stages. In addition, the first separation stage for two-stage water treatment is described in more detail, equipment and technology used for a given level of treatment and detail information of the individual types of the first separation stage. In the practical part of the thesis, two selected types of the first separation stage - settling tank and clarifier for specified design flow Q = 80 l/s are calculated. The following drawings are based on previous calculations. For the proposed rectangular settling tank with a horizontal flow and a clarifier with a mechanical float cloud, the ground plan, longitudinal and cross section are processed.
Variants of the first separation stage with two-stage water treatment
Keywords: zdroje vody; úprava vody; dvoustupňová úprava vody; první separační stupeň; usazovací nádrž; čiřič; water sources; water treatment; two-stage water treatment; first separation stage; settling tank; clarifier