Výpočtová simulace rovnání trubek - Peter, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá výpočtovou simulací kosoúhlého rovnání trubek s různou mírou tenkostěnnosti. Na základě Lagrangeova přístupu byla vytvořena a následně řešena řada MKP modelů rovnané trubky v komerčním softwaru ANSYS. Dále byla řešena řada modelů rovnané trubky algoritmem založeným na Eulerovském přístupu vytvořeným na ÚMTMB FSI VUT. Na základě porovnání výstupních parametrů od obou algoritmů bylo zjištěno, že do poměru d/D (vnitřní/vnější průměr trubky) = 0,43 jsou výstupní parametry srovnatelné.

The master thesis deals with the computational simulation of cross-roll leveling of tubes with various degrees of thickness. Based on the Lagrange approach, a several FEM models of curved tube were developed and subsequently solved in ANSYS commercial software. Furthermore, a several models of curved tube were solved by algorithm based on the Euler approach created at UMTMB FME BUT. Based on the comparison of output parameters from both algorithms it was found that the output parameters are comparable to the d/D ratio (inner/outer diameter of the tube) = 0.43.
Computational simulation of leveling of pipes
Keywords: MKP; metoda konečných prvků; kosoúhlé rovnání; trubka; FEM; finite element method; cross-roll leveling; tube