Analýza globálních meteorologických dat - Gerych, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Práce obecně popisuje problematiku datových skladů a získávání znalostí z databází. Dále se zaměřuje na databáze s meteorologickými daty a jejich problémy. V praktické části práce je popsán návrh metody pro dolování dat z projektu NOAA Global Surface Summary of the Day (GSOD), která je následně implementována dvěma různými způsoby s využitím Pentaho nástrojů. Na závěr je provedeno vyhodnocení a srovnání těchto dvou přístupů.

The thesis generally describes matters of data warehouses and knowledge discovery in databases. Then it focuses on the meteorological databases and their problems. The practical part of thesis describes design methods for data mining project, NOAA Global Surface Summary of the Day (GSOD), which is then implemented in two different ways using the Pentaho tools. Finally, an evaluation and comparison of these two approaches.
Global Meteorological Data Analysis
Keywords: Datové sklady; meteorologické datové sady; dolování z dat; OLAP; datová kostka; GSOD; Mondrian; Weka; Kettle; BI Server; Pentaho.; Data Warehouse; meteorological data sets; data mining; OLAP; Data cube; GSOD; Mondrian; Weka; Kettle; BI Server; Pentaho.