Simulace elektrofyziologických experimentů - Kubáček, Svatopluk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Simulace elektrofyziologických experimentů umožňuje získávání cenných informací o bioelektrických dějích probíhající na izolovaných buňkách. Tato práce se zabývá základními principy, které umožňují vznik bioelektrických jevů, a technikami měření potřebné k získání informací o těchto jevech. Výsledkem této práce je vytvořený program umožňující simulovat měřící techniky aplikované na model Luo a Rudy. Program obsahuje základní měřící metody current clamp a voltage clamp s možností měnit základní parametry modelu. Výsledky této práce jsou poté srovnány s dostupnou literaturou.

Simulation of electrophysiological experiments enables to gain valuable data about bioelectrical processes occurring on isolated cells. This thesis deals with basic principals allowing the creation of bioelectrical phenomenons and measuring techniques that need to be used in order to collect information about these phenomenons. The outcome of the thesis is a programme that serves as an instrument for simulation of measuring techniques applied on Luo-Rudy model. The programme contains basic measuring techniques – current clamp and voltage clamp – providing the possibility to change basic parameters of the model. The results of this work are later compared with the accessible literature.
Simulation of electrophysiological experiments
Keywords: Akční potenciál; iontové kanály; patch clamp; Luo-Rudy model; buněčná membrána; membránové proudy; skleněná mikroelektroda; diferenciální rovnice; Matlab; current clamp; voltage clamp; Action potential; ionic channels; patch clamp; Luo-Rudy model; cell membrane; membrane currents; glass microelectrode; differential equations; Matlab; current clamp; voltage clamp