Návrh výroby olejové misky - Švejda, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Práce zpracovává technologický návrh výroby olejové misky obdélníkového tvaru s kolmým dnem, přírubou a logem aktuálního výrobce. Materiálem je korozivzdorná ocel 1.4301, tloušťka stěny je 1,5 mm a výrobní série činí 20 000 kusů za rok. Polotovarem je plech o velikosti 1 500 mm na 3 000 mm, ze kterého jsou tabulovými nůžkami získány obdélníkové přístřihy s rozměry 674 mm na 474 mm v potřebném množství 1 667 kusů. Na základě požadavků misky byl vytvořen návrh nástroje, který byl koncipován do sdruženého provedení, umožňující vyhotovení veškerých technologických operací v jediném pracovním zdvihu. Základní tvar je získán technologií hlubokého tažení bez ztenčení stěny, a to v jednom tahu s přidržovačem. Požadované parametry příruby jsou zajištěny ostřižením a logo je vytvořeno ražením. Nástroj byl navržen na základě provedených výpočtů s využitím maximálního počtu normalizovaných komponent a jeho funkčnost je podmíněna kooperací s hydraulickým lisem od firmy Dieffenbacher PO 250, který díky dvěma spodním přidržovačům umožňuje sdružení všech tří technologických operací do jednoho zdvihu.

The project elaborated with the technological design of the production of a rectangular oil pan with a vertical bottom, a flange and the logo of the current manufacturer. The material is 1.4301 stainless steel, the wall thickness is 1,5 mm and the production series is 20 000 pieces per year. The semi-finished product is a metal sheet with the size of 1 500 mm by 3 000 mm, from which rectangular profiles with dimensions of 674 mm by 474 mm are obtained with board scissors in the required quantity of 1 667 pieces. Based on the requirements of the pan, a tool design was created, which was conceived in a combined design enabling all technological operations to be performed in a single working stroke. The basic shape is obtained by deep drawing technology without wall thinning in one stroke with a holder. The required parameters of the flange are ensured by blanking and the logo is created by stamping. The tool was designed on the basis of calculations, using the maximum number of standardized components, and its functionality is conditioned by cooperation with a hydraulic press from Dieffenbacher PO 250, which enables the combination of all three technological operations in one stroke due to two lower holders.
Design of oil pan production
Keywords: tažení; stříhání; ražení; sdružený nástroj; korozivzdorná ocel; hydraulický lis; deep drawing; blanking; stamping; combined tool; stainless steel; hydraulic press