Nabíječka 14,6 V 100 A pro LiFePO4 akumulátor - Hanžl, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Tato práce se zabývá návrhem, konstrukcí a testováním spínaného zdroje, který slouží jako nabíječka pro akumulátor LiFePO4 s výstupními parametry až 100~A při napětí 14,6~V. Výstupní napětí i proud jsou regulovatelné v plném rozsahu. Pro tento zdroj byla vybrána topologie dvou jednočinných propustných měničů pracujících v protitaktu do společné tlumivky. Základem řídících obvodů je IO SG3525. Kaskádní regulaci výstupního napětí s podřízenou proudovou smyčkou tvoří dva diskrétní operační zesilovače. Součástí řídících obvodů je podpěťová ochrana a samostatná nadproudová ochrana na primární straně.

This thesis deals with a design, construciton and testing of a switch-mode power supply (SMPS) which is working as a LiFEPO4 battery charger with output current up to 100~A and output voltage up to 14,6~V. The output voltage and current can be regulated by the operator from zero to maximum value. For this SMPS Half-bridge asymmetrical forward converter with two transformers and common output inductor topology is chosen. The control circuits are run by the IC SG3525. Cascaded regulation of output voltage and current is implemented by two discrete operational amplifiers. Undervoltage protection of the control circuits and independent overcurrent protection on the primary side is also implemented.
LiFePO4 battery charger 14,6 V 100 A
Keywords: Nabíječka; Akumulátor LiFePO4; Spínaný zdroj; Propustný DC/DC měnič; Battery charger; LiFEPO4 battery; SMPS; Forward DC/DC converter