Collaborative Text Editing in a Portal - Korčák, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
V tomto texte sa zameriame na populárnu koncepciu kolaboratívnej tvorby dokumentov. Predstavíme si myšlienku využitia tohto mechanizmu v rôznych oblastiach rozhodovania, popíšeme si koncept a princíp fungovania. Následne si predstavíme a rozoberieme portály a portletovú technológiu, ich výhody a využitie. Cieľom práce je implementácia kolaboratívneho editora s využitím knižnice pre prácu so zmenami v dokumentoch s perzistentnou a aplikačnou logikou na platforme JEE a vytvorenie jednoduchého portletu pre túto službu.

In this paper we will concern on popular concept of collaborative editing. We will introduce the idea of leveraging this mechanism in a diverse areas of decision making, we will denote the concept and principle of work. Then we will introduce and discuss portals and portlet technology, its advantages and use. The objective of the work is an implementation of collaborative editor leveraging the library for management of changes on documents with the persistence and application logic based on JEE platform and creation of simple portlet for this service.
Collaborative Text Editing in a Portal
Keywords: kolaboratívna tvorba dokumentov; portal; portlety; Etherpad; Etherpad lite; Java Portlets; JPA; collaborative editing; portal; portlets; Etherpad; Etherpad lite; Java Portlets; JPA