Metody vyhodnocení variability tepové frekvence a arteriálního krevního tlaku - Sedláčková, Gabriela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Bakalářská práce se zabývá metodami popisujícími variabilitu tepové frekvence a arteriálního krevního tlaku. Důležitým mechanismem organismu pro udržení homeostázy v těle je tzv. zpětnovazební baroreflexní smyčka, která umožňuje krátkodobou regulaci krevního tlaku. Práce obsahuje popis metod, které se v současné době používají k vyhodnocení baroreflexní sensitivity. Pomocí programů v prostředí Matlab byla provedena analýza dat v časové a frekvenční oblasti. V závěru je posuzován vliv komorových extrasystol na výstupní parametr.

The bachelor thesis deals with methods for description of heart rate variability and arterial blood pressure. An important mechanism for maintaining homoeostasis in the body is so called baroreflex feedback loop, which allows for a short-term regulation of blood pressure. The thesis contains description of methods which are currently used for baroreflex sensitivity evaluation. Analysis in time domain as well as in frequency domain was done using programs in Matlab environment. At the end of the thesis the influence of ventricular extrasystoles on output parameter is evaluated.
Methods for the evaluation of heart rate and arterial blood pressure variability
Keywords: Baroreflex; zpětnovazební baroreflexní smyčka; baroreflexní sensitivita; variabilita srdeční frekvence; autonomní nervový systém; arteriální krevní tlak; tepová frekvence; R-R interval; sekvenční metoda; spektrální metoda; alfa index; komorové extrasystoly.; Baroreflex; baroreflex feedback loop; baroreflex sensitivity; heart rate variability; autonomic nervous system; arterial blood pressure; heart rate; R-R interval; sequence method; spectral method; alpha index; ventricular extrasystoles.