Rozšíření podpory UNICODE pro základní GNU nástroje - Oprala, Ondrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato práce řeší problém chybějící podpory pro správné zpracováni Unicode vstupu v programech projektu coreutils. Podpora byla implementována pro programy cut, expand, fmt, fold, paste a unexpand. Implementace byla provedena s využitím knihoven libunistring a gnulib. Programy byly řádně otestovány a výkonnostní testy potvrdily že výkon programů je porovnatelný nebo i lepší než u původní implementace.

This thesis solves the problem of missing support for proper handling of Unicode input in the utilities of the coreutils project. Support was implemented for utilities cut, expand, fmt, fold, paste and unexpand. The implementation was done using the libunistring and gnulib libraries. Programs were properly tested and performance tests proved that performance is comparable or superior to the original implementation.
Ehanced UNICODE Support for GNU Command Line Utilities
Keywords: multibajt; Unicode; coreutils; libunistring; GNU/Linux; Open-source; internacionalizace; lokalizace; multibyte; Unicode; coreutils; libunistring; GNU/Linux; Open-source; internationalization; localization