Svařování heterogenních svarových spojů Ti/Al slitin pomocí elektronového svazku - Havlík, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
V této práci je probírána problematika svařitelnosti heterogenních svarových spojů hliníkové a titanové slitiny zhotovených metodou svařování pomocí elektronového svazku. V první fázi jsou analyzovány homogenní svarové spoje vybraných slitin. Z důvodu rozdílných fyzikálních, chemických a metalurgických vlastností použitých základních materiálů je svařování těchto slitin spojeno se vznikem křehkých intermetalických fází na rozhraní základních materiálů. Jedním z předpokladů zhotovení kvalitních heterogenních svarových spojů je nalezení optimálních procesních parametrů. V rámci práce je hodnocen vliv vybraných procesních parametrů na celistvost, strukturu a mechanické vlastnosti heterogenních svarových spojů Al/Ti slitin.

The problematics of weldability of heterogeneous welds of aluminium and titanium alloys produced by electron beam welding is discussed in this work. Homogenous welds of selected alloys were analyzed in the first stage. Welding of these materials relates to formation of intermetallic phases at the interface of base materials due to differences in physical, chemical and metallurgical properties of base materials. One of the prerequisites for producing high quality weld joints is to find optimal process parameters. The influence of selected process parameters to integrity, structure and mechanical properties of heterogeneous Al/Ti joints is evaluated.
ELECTRON BEAM WELDING OF HETEROGENEOUS WELDS OF Ti/Al ALLOYS
Keywords: heterogenní svarové spoje; hliníkové slitiny; titanové slitiny; svařování elektronovým svazkem; procesní parametry; intermetalické fáze; dissimilar welds; aluminium alloys; titanium alloys; electron beam welding; process parameters; intermetallic phases