Výkon realitní činnosti - Zejda, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2012)
Obsahem diplomové práce je ukázka realitního prostředí po stránce odborné a právní. Začátek práce poukazuje na legislativní složku a organizace zasahující do vývoje zákonů souvisejících s tímto oborem. Definování realitního trhu z pohledu makléře, ale i konkurence a rozdílů na českém a slovenském trhu. Případová studie uvádí dva případy prodeje nemovitosti, kde v prvním případě se jedná o postup prodeje rodinného domu za běžných podmínek v případě druhém o prodej podílového vlastnictví v bytovém domě. Závěrem práce je dotazník. Výzkum zaměřený na úroveň poskytovaných služeb na českém a slovenském realitním zprostředkovatelském trhu.

This thesis illustrates the real estate environment from a professional and legal perspective. The first part of this thesis will refer to the legislative components and organizations, which affect the development of laws related to the industry. Then, the real estate market will be defined from two angles - a broker's and the competitors, as well as illustrating the differences in the Czech and Slovak markets. A case study will show the process of two property sales. In the first, a family house is sold under normal conditions and in the second, an apartment building is sold under shared ownership. The final segment of the thesis will summarize a research, which was focused on service quality in the Czech and Slovak real estate brokerage markets.
Performance of Real Estate Activities
Keywords: Realitní kancelář; realitní makléř; zákon; asociace; prodej; smlouva; živnost; nemovitost; vlastnictví; cena; katastr nemovitostí.; Estate agency; estate agent; law; association; sale; contract; trade; property; price; land register.