Ultrazvukový měřič rychlosti toku krve - Pavlík, Dušan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Práce se zabývá systémovým návrhem ultrazvukového měřiče rychlosti toku krve s důrazem na praktickou realizaci takovéhoto zařízení. Jedná se o lékařský přístroj v praxi používaný v ultrazvukové diagnostice, především při měření směru a rychlosti krevních toků v povrchových cévách. Práce obsahuje postupný návrh včetně popisu jednotlivých funkčních bloků. Rovněž jsou přiloženy podklady pro výrobu oboustranné desky plošných spojů.

This thesis deals with ultrasound blood flow meter design with emphasis on practical implementation of such device. This medical device is used in ultrasound diagnostic, especially for measuring direction and velocity of blood flow in superficial vessels. This thesis contains consecutive design including description of individual function blocks. Documents for making double-sided printed circuit are included as well.
Ultrasonic blood flow meter
Keywords: Diagnostický ultrazvuk; Dopplerův jev; rychlost toku krve; širokopásmový fázovací článek; pásmová propust; kvadraturní demodulace; Diagnostic ultrasound; Doppler effect; blood flow velocity; wide-band phase shifter; band-pass filter; quadrature demodulation