Zhodnocení výskytu jemných a ultrajemných částic v ovzduší v průmyslové zóně - Kysilka, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou výskytu jemných a ultrajemných částic v průmyslové zóně. Na začátku teoretické části jsou nejprve popsány prachové částice a jejich dělení podle velikosti. Následně jsou zmíněny zdroje částic, metody jejich měření a podrobněji jsou popsány metody analýzy. Významná část rešerše je věnována zdravotním rizikům souvisejících s expozicí částicím, zmíněn je i zásadní vliv na životní prostředí. V experimentální části jsou popsány podmínky měření, která probíhala venku v blízkosti nejmenovaného průmyslového podniku. V úvodu experimentální části jsou představeny použité přístroje. Následně jsou představena naměřená a graficky vyhodnocená data o koncentraci částic v ovzduší. Při měření byly částice odebírány na filtr a byla u nich provedena analýza vybraných kovů. Analýza vybraných kovů byla provedena také u vzorků půdy a rostlinného materiálu. Získaná data koncentrace kovů byla vyhodnocena a okomentována.

This bachelor thesis deals with the issue of the presence of the fine and ultrafine particles in an industrial zone. At the beginning of the theoretical part, dust particles and their division by size are described. Subsequently, sources of particles, methods of their measurement are mentioned and methods of analysis are described in more detail. Significant part of the research is devoted to health risks related to exposure to particles, the fundamental impact on the environment is also mentioned. The experimental part describes the measurement conditions that took place outdoor near an unnamed industrial zone. At the beginning of the experimental part, the used devices are presented. Subsequently, measured and graphically evaluated data on the concentration of particles in the air are presented. Particles collected on filter were used for analysis of selected metals. Analysis of selected metals was performed also on the samples of soil and plant material. The obtained metal concentration data were evaluated and commented.
Evaluation of the presence of fine and ultrafine particles in the air in an industrial zone
Keywords: Znečištění ovzduší; jemné částice; ultrajemné částice; průmyslový podnik; těžké kovy; zdravotní rizika; Air pollution; fine particles; ultrafine particles; industrial plant; heavy metals; health risks