Kruhově polarizovaná knoflíková anténa na frekvenčně selektivním povrchu - Košík, Samuel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Táto bakalárska práca sa zaoberá kruhovo polarizovanou gombíkovou anténou na frekvenčne selektívnom povrchu s rezonančnou frekvenciou 5,5 GHz. Koncept tejto práce je prevzatý z [1]. Publikované rozmery boli v práci simulované, aby bola overená správnosť výsledkov, ktoré neboli úplne korektné. Následne boli prezentované úpravy a optimalizácie s cieľom dosiahnuť požadované vlastnosti. Posledným krokom bola výroba fantómu a antény a overenie jej funkčnosti v blízkosti tohto fantómu. Takáto anténna štruktúra s pracovnou frekvenciou 5,5 GHz a malými rozmermi je primárne zameraná na komunikáciu na ľudskom tele. Obzor jej využitia je ale nepochybne väčší.

This bachelor thesis is focused on circularly polarized button antenna on frequency selective surface for resonant frequency 5.5 GHz. The concept for this thesis is adopted from article [1]. This published version of the antenna was simulated to verify the validity of the antenna structure behaviour. Several optimalizations have been presented to achieve the best possible results. After all, fantom has been made, as well as the antenna, and used to demonstrate funcionality of the antenna near a human body tissue model. The whole structure with the resonant frequency 5.5 GHz and compact dimensions is primary designed for on-body communication. However, its potentiality is much wider.
Circularly polarized button antenna on frequency selective surface
Keywords: Gombíková anténa; mikropásková anténa; kruhová polarizácia; frekvenčne selektívny povrch; komunikácia telom; WLAN; fantóm; Button antenna; microstrip antenna; circular polarization; frequency selective surface; on-body communication; WLAN; fantom