Zpracování vybrané terminologie při analýze silničních nehod - Tokař, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2017)
Práce se zabývá problematikou terminologie užívané v soudně-inženýrské praxi při analýze silničních nehod (ASN). Jedná se o definování pojmů popisujících specifické znalecké zkoumání v oblasti ASN jakými jsou možnost odvrácení střetu a možnost zabránění střetu. Dále se práce zaměřuje na terminologii užívanou v oblastech úzce spojených s ASN jako je řešení případů páchání trestné činnosti v oboru pojištění motorových vozidel z pohledu technického znalce. V této oblasti jsou řešené pojmy rozsah poškození, charakter poškození, korespondence poškození a technická přijatelnost nehodového děje vzájemně propojeny v určitý metodický postup, který může posloužit, jako pomůcka pro znalce při řešení takových případů. Zpracovány jsou i vybrané pojmy z technicko-právní oblasti, se kterými se znalci často setkávají, přitom neexistuje jednotný přístup pro jejich hodnocení z technického pohledu. Zde se jedná o možnosti stanovení hranice náhlé změny rychlosti jízdy a náhlé změny směru jízdy vozidla.

The thesis deals with the terminology used in forensic engineering practice at the analysis of road accidents. It means defining the concepts describing specific expert research in the area of car accident analysis such as the option of evasive action and the possibility of preventing collision. Further on, the thesis focuses on the terminology used in areas closely related to analysis of road accidents namely dealing with cases of criminal activities in the field of motor vehicle insurance from an expert point of view. In this area, terms such as extent of the damage, character of the damage, correspondence of the damage and the technical acceptability of accident, are solved. These terms constitute a formal process that can serve as a tool for experts when dealing with such cases. In addition, selected terms from the technical-legal area, which the experts often encounter, are processed here. At the same time, there is no uniform approach to their evaluation from a technical perspective. Here, there is a possibility of setting the limits of a sudden change of speed and a sudden change of direction.
Processing of selected terminology at road accident analysis
Keywords: Odvrácení střetu; zabránění střetu; silniční nehoda; řešení pojistných podvodů; náhlá změna rychlosti; náhlá změna směru; znalec; znalecký posudek.; Evasive action; collision prevention; road accident; insurance fraud solution; sudden change of speed; sudden change of direction; expert; expert opinion.