Návrh technologie výroby rozvodného bloku - Večeřa, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na návrh technologie výroby zvolené součásti z tvárné litiny EN-GJS-400-15. Teoretická část práce se zaměřuje na technologie použité při výrobě součástí, jako jsou soustružení, frézování, vrtání, rovinné broušení, honování, termické odjehlení a fosfátování. V další části práce jsou specifikovány konkrétní výrobní stroje a řezné nástroje, které jsou použity při výrobě součásti. V praktické části navržen technologický postup, který popisuje sled výrobních operací nutných k výrobě součásti, kontrolní operace pro měření tolerovaných rozměrů a jsou uvedeny výrobní návodky, které blíže popisují jednotlivé výrobní operace a specifikují četnost kontroly tolerovaných rozměrů. Práce je zakončena technicko-ekonomickým zhodnocením, kde jsou shrnuty materiálové náklady na přípravu výroby, náklady na zajištění samotné výroby a zhodnocena technologie výroby.

The master's thesis focuses on the design of manufacturing technology for a selected component made of ductile iron EN-GJS-400-15. The theoretical part of the thesis discusses the technologies used in component manufacturing, such as turning, milling, drilling, surface grinding, honing, thermal energy debburing and phosphating. The subsequent sections specify the specific production machines and cutting tools utilized in the component manufacturing process. In the practical part, a technological procedure is proposed, describing the sequence of manufacturing operations required for producing the component. It also includes inspection operations for measuring tolerances. Additionally, manufacturing instructions are provided, offering a detailed description of individual manufacturing operations and specifying the frequency of tolerance checks. The thesis concludes with a technical-economic evaluation, summarizing the material costs for production preparation, the costs for ensuring the production itself, and evaluating the manufacturing technology.
Design of production technology for a distribution block
Keywords: Technologický postup; CNC obrábění; frézování; broušení; tvárná litina; Production plan; CNC machining; milling; grinding; nodular část iron