Návrh výměníku tepla - Jílek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem trubkového výměníku tepla pro média voda – voda, jenž je součástí chladící okruhu. Práce obsahuje základní popis a rozdělení trubkových výměníků. Dále obsahuje návrh a výpočet geometrických rozměrů, výpočet tlakových ztrát v trubkovém a meztrubkovém prostoru a výpočet skutečného výkonu výměníku. Součástí práce je také výkresová dokumentace navrženého výměníku.

This bachelor thesis deals with the design of a tube heat exchanger for water - water media, which is part of a cooling circuit. The thesis contains basic description and distribution of tube heat exchangers. It also includes designing and calculating geometric dimensions, calculating the pressure losses in the pipe and intermediate flange spaces and calculating the actual output of the heat exchanger. Part of the thesis is also drawing documentation of the proposed heat exchanger.
Heat exchanger design
Keywords: Tepelný výměník; trubkový výměník s přímými trubkami; tlaková ztráta; tepelný výkon; průtočná média voda – voda; Heat exchanger; shell and tube heat exchanger with straight tubes; pressure losser; heat output; water - water flow