Návrh elektricky otápěného parního vyvíječe - Pekárek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato práce je zaměřena na návrh elektricky otápěného parního vyvíječe pro přehřátou páru. Nejjednodušším způsobem, jak vyrobit sytou nebo přehřátou páru je elektrickým topným tělesem. Navržené zařízení bude součástí zplyňovacího reaktoru, který slouží k experimentálním účelům. Práce zahrnuje schématické zapojení celku. Technologie se skládá z výparníkové a přehřívákové části. Výparníková část je počítána jako var ve velkém objemu. Přehříváková část je navržena pro proudění páry svazkem topných elementů. Na základě těchto výpočtů jsou zpracovány projekční výkresy s uvedením hlavních rozměrů.

This master’s thesis is focused on the design of electric steam generator for superheated steam. Using heating cartridge is the easiest way how to make a saturated or superheated steam. This device is part of gasification reactor, which is used for experimental purposes. The thesis includes schematic involvement of technology. Technology contains evaporator and superheater. The evaporator is calculated as pool boiling. The superheater is design for steam flowing through heating cartridge bundle. At the end of the thesis are made projection drawings, which are based on the calculations.
Design of Electric Steam Heater
Keywords: Topná patrona; var ve velkém objemu; přestup tepla; přehřátá pára; elektrický parní vyvíječ; výparník; sytá pára; Heating cartridge; pool boiling; heat transfer; superheated steam; electric steam generator; evaporator; saturated steam