Propojení simulační knihovny SIMLIB s jazykem Prolog - Hrabcová, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce je zaměřena na oblast heterogenního modelování, zejména na modelování zaměřené na spolupráci programovacích jazyků C++ a Prolog. Výchozím bodem pro tuto práci je navázání na předchozí výzkum (semestrální projekt) v oblasti heterogenního modelování. Během tohoto výzkumu byl vyvinut prototyp knihovny, která umožňuje spolupráci výše zmíněných programovacích jazyků. Prototyp knihovny byl v rámci této diplomové práce dokončen a byly vytvořeny případové studie, které mají prokázat jeho použitelnost. Případové studie, které byly vytvořeny za použití simulační knihovny SIMLIB/C++, se zabývají zejména problémy z oblasti umělé inteligence jako je průchod stavovým prostorem. Hlavním přínosem práce je srovnání simulací provedených bez použití metod, které nám nabízí umělá inteligence (tedy algoritmů pro průchod stavovým prostorem), a simulací, při kterých jsme použili metod umělé inteligence (prostřednictvím knihovny).

This MSc Thesis is focused on the multimodeling area, especially on the cooperation of the C++ language and the Prolog language. The recent research is established on my semester study, which also dealt with the multimodeling area. During this research a prototype of interconnection library for cooperation of above mentioned programming languages was developed. This prototype of the library was finished within the scope of this thesis and some case-studies were created, too, using also another simulation library - SIMLIB/C++. These case-studies have their focus in the problems of artificial intelligence. The main benefit of this thesis is the confrontation of methods with and without using artificial intelligence.
An Interconnection of SIMLIB Simulation Library with the Prolog Language
Keywords: Heterogenní simulace; heterogenní modelování; C++; Prolog; umělá inteligence; SIMLIB/C++; propojení Prologu a C++; objektový návrh knihovny pro propojení Prologu a C++; SIMLIB/C++; Programming languages Prolog and C++; interconnection of Prolog and C++; object-oriented design of a library for the connection of Prolog and C++ programming languages; SIMLIB/C++; heterogenous modeling; multimodeling; multi-formalism modeling