Analýza využitelného součinitele adheze v příčném směru při kruhových zkouškách vozidla vybaveného ESP - Panáček, Vladimír; Vémola, Aleš (Akademické nakladatelství CERM, 2015)
Článek se zabývá zjišťováním hodnot využitelného součinitele adheze mezi pneumatikou a vozovkou v příčném směru při současném zkoumání vlivu elektronického stabilizačního systému ESP na jízdní dynamiku vozidla Škoda Octavia II při kruhových zkouškách. Analyzovaná experimentální měření jsou závěrem tabelárně shrnuta s uvedením zjištěných hodnot využitelného součinitele adheze mezi pneumatikou a vozovkou v příčném směru, které mohou být využity při analytickém stanovení mezní rychlosti vozidla v oblouku.

The article deals with estimation usable adhesion values between tire and road surface in the lateral direction, while examining the influence of ESP system on the driving vehicle dynamics Skoda Octavia II at circle tests. Analyzed experimental measurements has been summarized in tabular conclusion with values of usable adhesion between tire and road surface in the lateral direction has been found. Those values can be used in the analytical determination of limit vehicle speed in the curve.
Analysis of Usable Coefficient of Adhesion in the Lateral Direction at Driving in the Circle in Case of Vehicle Equipped with ESP
Keywords: vozidlo; kruhové zkoušky; adheze v příčném směru; mezní rychlost; ESP; vehicle; driving in a circle; adhesion in the lateral direction; speed limit; ESP