Vinařství budoucnosti - Turčíková, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
gravitační vinařství, výroba vína, udržitelnost, využití odpadních produktů, ekologie, turismus, Znojemsko

gravity-flow winemaking, wine production, sustainability, by-product utilization, ecology, tourism, Znojmo region
Winery of the Future
Keywords: Předmětem diplomové práce je návrh vinařství zaměřeného na efektivní využití vedlejší produktů vznikajících při výrobě vína. Návrh vinařství je založen na principu gravitační výroby vína. Vybraná lokalita je situována ve znojemské vinařské podoblasti; která je známá svou bohatou vinařskou tradicí a příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Teoretická část představuje principy gravitačního vinařství a jeho přínosy. Dále jsou analyzovány jednotlivé vedlejší produkty a mapovány možnosti jejich dalšího zpracování a využití. Praktická část zahrnuje návrh technologického procesu s co možná největším využitím gravitace při výrobě. Návrh vinařství je koncipován jako modelový příklad udržitelné produkce; která respektuje přírodní zdroje a současně přináší inovativní řešení pro vinařský průmysl.; The subject of this diploma thesis is the design of a winery focused on the efficient utilization of by-products generated during wine production. The winery design is based on the principle of gravity-flow winemaking. The selected site is located in the Znojmo wine subregion; which is renowned for its rich winemaking tradition and favorable conditions for viticulture. The theoretical part presents the principles of gravity-flow winemaking and its benefits. It also analyzes individual by-products and explores the possibilities for their further processing and use. The practical part includes the design of the technological process that maximizes the use of gravity in wine production. The winery is conceived as a model example of sustainable production that respects natural resources while offering innovative solutions for the wine industry.