Ohlas od Nežárky a jeho podíl na poznání regionální a lokální historie na příkladu dějin Stráže nad Nežárkou a pánů ze Stráže - Maráz, Karel (Národní muzeum, 2023)
Ohlas od Nežárky byl jedním z nejdéle vycházejících regionálních kulturních týdeníků. Jednalo se o periodikum pro poučení i zábavu, které věnovalo značnou pozornost (nejen regionální a místní) historii. Vzhledem k vysoké kvalitě různorodých textů, které v něm publikovali nejrůznější odborníci a znalci, je zmiňován například v Přehledných dějinách českého a slovenského dějepisectví. Soupis článků z jednotlivých čísel regionálního masmédia z dané doby již byl publikován, ale dosud postrádáme podrobné rozbory jeho textů k vybraným lokalitám a problémům. Patří k nim například historie Stráže nad Nežárkou, která nebyla zpracována v žádné moderně koncipované publikaci, a osudy pánů modré pětilisté růže. Oběma se autor ve svém článku věnuje. Analyzuje obsah publikovaných textů ke konkrétním otázkám a jejich vypovídací hodnotu v dobovém kontextu a ve světle poznatků současných historických disciplín. Upozorňuje také na informační, metodologické, žánrové a formální přístupy jednotlivých přispěvatelů.

Ohlas od Nežárky was one of the longest-running regional cultural weeklies. It was a periodical for education and entertainment that paid considerable attention to (not only regional and local) history. Because of the high quality of the diverse texts published in it by a wide variety of professionals and experts, it is mentioned in, for example, Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví [Comprehensive History of Czech and Slovak Historiography]. A list of articles from individual issues of the regional mass medium of the time in question has already been published, but we still lack detailed analyses of its texts on selected sites and problems. These include the history of Stráž nad Nežárkou, which has not been covered in any modernly conceived publication, and the fate of the lords of the blue five-petalled rose. In his article, the author deals with both. He analyses the content of published texts on the specific issues and their informative value in the contemporary context and in light of the knowledge of contemporary historical disciplines. He also draws attention to the informative, methodological, genre and formal approaches of individual contributors.
Ohlas od Nežárky and its Contribution to the Knowledge of Regional and Local History on the Example of the History of Stráž nad Nežárkou and the Lords of Stráž
Keywords: Stráž nad Nežárkou; páni ze Stráže; historie; textové analýzy; Stráž nad Nežárkou; Lords of Stráž; history; text analysis