Hodnocení povrchových a podpovrchových vlastností obráběného povrchu metodou analýzy Barkhausenova šumu (BNA) - Blažíček, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Diplomová práce se zabývá vlivem operace frézování na výslednou integritu povrchu ozubených kol, která je měřena metodou analýzy Barkhausenova šumu. K řešení problému byly použity dvě série kol frézovaných různou technologií, ale za srovnatelných podmínek. Po výrobních operacích chemicko-tepelného zpracování a broušení byly provedeny analýzy integrity povrchu. Experimentem bylo zjištěno, že ovlivnění povrchové a podpovrchové vrstvy, způsobené frézováním, zůstává v materiálu i po operaci tepelného zpracování a broušení. Na základě těchto výsledků lze tvrdit, že frézování ovlivňuje výslednou integritu povrchu po TZ.

Master thesis deals with the influence of milling to resulting surface integrity of gear tested by Barkhausen Noise Analysis technique. Two sets of gears milled by different machines by comparable parameters were used to solve the task. The testing of surface integrity was carried out after heat treatment and final grinding. It was experimentaly approved the effected surface/subsurface damage caused by milling remains in the material through the heat treatment. Based on these results, it can be assumed that different milling affects the resulting surface integrity after HT.
Evaluation of the machined surface and subsurface properties using Barkhausen noise analysis
Keywords: Metoda Analýza Barkhausenova šumu; integrita povrchu; zbytkové napětí; Barkhausen noise analysis; surface integrity; residual stress