Domov pro seniory - Držík, Erik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Predmetom tejto diplomovej práce je spracovanie projektovej dokumentácie pre realizáciu novostavby domova pre seniorov v mestskej časti Brno-Bystrc na Vejrostovej ulici. Objekt pozostáva z dvoch častí. Prvá časť je jednopodlažná. Druhá časť pozostáva z troch nadzemných podlaží. Nachádza sa tu tridsať dvojlôžkových obytných jednotiek pre seniorov. Jednotky sú navrhnuté ako bezbariérové pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Domov pre seniorov disponuje terasami na úrovni terénu a balkónmi na 2.NP a 3.NP. Nosný systém objektu je stenový obojsmerný, murovaný z tehlových blokov. Obvodové steny sú dodatočne zateplené kontaktným zatepľovacím systémom ETICS z minerálnej izolácie. Stropy sú monolitické železobetónové, zastrešenie objektu je riešené formou plochej vegetačnej extenzívnej jednoplášťovej strechy. Fasáda objektu je bielej farby. Výplne otvorov sú z plastových profilov antracitovej farby s izolačným trojsklom. Návrh domova pre seniorov je v súlade s platnou územnoplánovacou dokumentáciou mesta Brno.

The objective of this master's thesis is to develop the project documentation for the construction of a new old people's home in the distric of Brno-Bystrc, situated on Vejrostova Street. The building consists of two parts: a single-story section and a three-story section, housing 30 double bed room residential units designed to be wheelchair accessible. The home for seniors features a ground level terraces and balconies on the 2nd and 3rd floors. The structural system of the building consist of two-way walls constructed of brick blocks. Additionally, the exterior walls are insulated using an External Thermal Insulation Composite System (ETICS). The ceiling is made of monolithic reinforced concrete, the roof of the building is designed in the form of a flat vegetated extensive single-layer roof. The building's facade is white, and the window and door openings are made of anthracite-colored plastic profiles with triple glazing for insulation. The design of the home for seniors adheres to the current urban planning documentation of the city of Brno.
Old people´s home
Keywords: Diplomová práca; domov pre seniorov; trojpodlažný objekt; novostavba; základová doska; ETICS; keramické murivo; železobetónový monolitický strop; plochá vegetačná extenzívna jednoplášťová strecha; tepelné čerpadlo zem-voda; hlbinný vrt; podlahové vykurovanie / chladenie; vetracia jednotka s rekuperáciou tepla; fotovoltaická elektráreň; BIM; Master's thesis; old people's home; three-story building; new construction; foundation slab; ETICS; ceramic masonry; reinforced concrete monolithic ceiling; flat extensive vegetative single-layer roof; ground-source heat pump; deep borehole; underfloor heating / cooling; ventilation unit with heat recovery; photovoltaic power station; BIM