Využitelnost nízkonákladových pikosatelitů - Roman, Maroš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce zkoumá využitelnost platforem picosatelitů nebo femtosatelitů ve vzdělávání. Popisuje se zde návrh femtosatelitové platformy jménem Femtostrat-1, která může sloužit jako vzdělávací nástroj pro univerzitní laboratorní cvičení. Platforma je navržena tak, aby obsahovala všechny systémy, které se očekávají na skutečné satelitní platformě. Jsou probírány možnosti využití této platformy, včetně různých metod vypuštění nebo různých komunikačních standardů. Navíc tato práce práce popisuje návrh a realizaci letového modelu Femtostrat-1. Na závěr je popsán stratosférický testovací let Femtostrat-1 a výsledky tohoto letu.

This thesis verifies the applicability of picosatellite or femtosatellite platforms in education. It describes the design of a femtosatellite platform, called Femtostrat-1, that can serve as an educational tool for university laboratory exercises. The platform is designed to contain all of the systems expected to be used on a real satellite platform. The options for usage of this platform are discussed, including multiple launch methods or different communication standards. Additionally, the thesis describes the design and implementation of a Femtostrat-1 flight model. Last, the stratospheric test flight of the Femtostrat-1 is described and its results are detailed.
Applicability of Low-Cost Picosatellites
Keywords: femtosatelity; stratosférický let; vzdělávání; LoRa; LoRaWAN; systémové inženýrství; femtosatellite; stratospheric launch; education; LoRa; LoRaWAN; system engineering