Ověřování věrohodnosti měřicí metody z oblasti modální analýzy - Pop, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Předložená diplomová práce se zabývá problematikou provozní modální analýzy, která je jednou z novějších oblastí strukturální dynamiky umožňující odhad modálních vlastností zkoumané struktury přímo za jejího provozu. Cílem práce bylo provést teoretický rozbor provozní modální analýzy, konkrétně pak metody FDD. Dále pak tuto metodu aplikovat na vybranou strukturu a ověřit dosažené výsledky pomocí výpočtového modelování a experimentální modální analýzy. Byla použita technika rozdělení experimentu na více měření za využití referenčního snímače. Následné vyhodnocení provozní modální analýzy metodou FDD bylo provedeno pomocí vlastní vytvořené funkce pro software MATLAB, a dále pomocí komerčního softwaru PULSE Operational Modal Analysis. Správnost získaných výsledků byla ověřena výpočtovým modelováním a experimentální modální analýzou.

This diploma thesis deals with the issue of operational modal analysis, which is one of the newer areas of structural dynamics that makes it possible to estimate modal properties of structures directly during their operation. The aim of this work is to create theoretical basis of operational modal analysis, more specifically of Frequeny Domain Decomposition method. Furthermore, apply this method to a selected structure and verify the achieved results using computational modelling and experimental modal analysis. The technique of dividing the experiment to separate measurements using reference sensor was used. Evaluation of the operational modal analysis was performed using self-created function for the MATLAB software and using the commercial PULSE Operational Modal Analysis software. Obtained results were verified by computational modelling and experimental modal analysis.
Modal analysis experimental method verification
Keywords: provozní modální analýza; vlastní tvary; vlastní frekvence; modální vlastnosti; modální analýza; dekompozice ve frekvenční oblasti; operational modal analysis; mode shapes; natural frequency; modal properties; modal analysis; frequency domain decomposition