Charakteristické teploty popelovin - Drga, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou stanovení charakteristických teplot. První část práce je tvořena rešerší o vlastnostech popelovin, charakteristických teplotách a testovacích metodách, včetně popisu problémů spojených s popelem a jejich řešení. V druhé části jsou u vybraných paliv stanoveny charakteristické teploty nejprve experimentálně a následně na základě prvkového rozboru popela. V závěru práce je provedeno srovnání výsledků z obou metod.

The thesis deals with the determination of ash fusion temperatures. The first part of the thesis consist of research about the properties of ash, ash fusion temperatures and test methods, including a description of the problems associated with ash and their solution. In the second part, the ash fusion temperatures of the selected fuels are determined first experimentally and then by elemental analysis of ash. The results of both methods are compared at the end of the thesis.
Ash fusion temperatures
Keywords: Charakteristické teploty popelovin; metody stanovení charakteristických teplot; problémy spojené s popelem; Ash fusion temperatures; methods for determining ash fusion temperatures; problems associated with ash