Kovové materiály používané pro zubní náhrady - Kožiol, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tématem bakalářské práce jsou kovové materiály protetik a implantátů využívané v dentální medicíně. Základem práce je zpracování přehledu kovových materiálů a jejich vzájemné porovnání z hlediska vlastností a jednotlivých aplikací. Pro plnohodnotné pochopení problematiky je v práci definována biokompatibilita, která spolu s mechanickými vlastnostmi slouží ke kategorizování materiálů schopných aplikace v podobě zubních náhrad. Na závěr je sepsána diskuze na téma budoucnosti kovových dentálních náhrad.

The topic of the bachelor's thesis is the use of metallic prosthesis and implants in dental medicine. The main point is to elaborate the summary of metallic materials and their mutual comparision in the terms of properties and individual application. For the clearly understand, there has to be defined a biocompatibility which along with mechanical properties serves for categorizing materials capable of application in the form of dental prosthesis. At the end is discussed about future of metallic materials in dental medicine.
Metallic materials used for dental prostheses
Keywords: Dentální kovy; kovové slitiny; biokompatibilita; protetika; implantologie; Dental metals; metallic alloys; biocompatibility; prosthetics; implantology