Charakterizace medicínských biopolymerů ultrazvukovou spektroskopií - Jugl, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením byly zkoumány vlastnosti roztoků hyaluronanu o různé molekulové hmotnosti v závislosti na koncentraci a teplotě roztoku. Dále byl zkoumán vliv iontové síly na vlastnosti roztoků pomocí rozpouštění hyaluronanu v 0,15 M vodném roztoku chloridu sodného. Pro vyhodnocení vlastností roztoků byly výsledky porovnávány s vodnými roztoky karagenanu. Bylo zjištěno, že hyaluronan se v roztocích chová stále stejně a nedochází u něho k žádným změnám, nezávisle na hmotnosti, teplotě či koncentraci.

Using high resolution ultrasonic spectroscopy has been investigated hyaluron solutions of various molecules weights depending on their concentration and solution temperature. Furhermore, the influence of ionic strenght on the properties of solutions by dissolving hyaluronan in 0.15 M aqueous solution of sodium chloride. For comparison the properties of the hyaluronan solutions were compared with aqueous solutions of carrageenan. It was found that hyaluronan in solution behaves the same, regardless of the weight, temperature and concentration.
Characterization of medical biopolymers by ultrasound spectroscopy
Keywords: ultrazvuková spektroskopie s vysokým rozlišením; hyaluronan; karagenan; high resolution ultrasonic spectroscopy; hyaluronan; carrageenan