Analýza vícefaktorového namáhání elektroizolačních materiálů - Jeřábek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato diplomová práce pojednává o experimentálním prošetření dielektrických vlastností nestárnutých a tepelně, elektricky a kombinovaně stárnutých drážkových izolací. Během experimentu je sledován vliv vlhkosti na dielektrické vlastnosti izolačního materiálu ISONOMŽNMN. Především jsou zkoumány obě složky komplexní permitivity v závislosti na kmitočtu a teplotě v průběhu tepelného, elektrického a kombinovaného stárnutí. Tyto vlivy jsou posuzovány z hlediska využití této izolace v technické praxi.

This diploma thesis deals with not-aged and thermally, electric and multistress aged slotted isolations dielectric properities experimental probing. Dutiny experiment is watched influence moisture on dielectric properties insulating materiále ISONOMŽNMN. Especially both two permitivity complex components are surveyed, in dependence on the frequency and the temperature changes during thermal, electric and multistress ageing. These characteristics are viewed in light of application the isolation in practice.
Multistress ageing analysis of the electroinsulating materials
Keywords: Dielektrické vlastnosti; elektroizolační materiál; tepelné namáhání; elektrické namáhání; kombinované namáhání; relativní vlhkost; relativní permitivita; ztrátové číslo; kmitočet.; Dielectric properties; electroinsulating materiál; thermal ageing; electric ageing; multistress agening; relative humidity; relative permittivity; lost numer; frequency.