Systémy L gramatik - Hnat, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2018)
Diplomová práca sa zaoberá systémami L gramatík. Študované sú základné druhy gramatických systémov. Rozobrané sú rôzne druhy L gramatík a ich použitie v oblasti simulácie rastlinného vývoja. Práca sa zameriava na otvorené L gramatiky. Navrhnutý je paralelný systém zložený z otvorených L gramatík. Komunikácia prebieha prostredníctvom výmeny informácií medzi rastlinami a prostredím. Implementovaný je reálny druh stromu. Simulované je typické prostredie v ktorom sa tento druh stromu bežne vyskytuje. Skúmané sú vlastnosti systému z pohľadu simulácie a časovej náročnosti interpretácie reťazcov. V závere sú uvedené ďalšie možnosti vývoja projektu spolu s možnosťami využitia navrhnutého systému.

Master thesis deals with L grammar systems. The basic types of grammar systems are studied. There are analyzed different types of L grammars and their use in field of plant development simulation. The work focuses on open L grammars. A parallel system consisting of open L grammars is designed. Communication takes place through the exchange of information between plants and their environment. Implemented is real kind of tree. Simulated is typical environment in which this kind of tree occurs normally. The system properties are examined from the point of view of simulation and the time-consuming interpretation of strings. At the end of this thesis there are described some other options of future development of the project together with the possibilities of using the proposed system.
L Grammar Systems
Keywords: Gramatické systémy; otvorené L gramatiky; modelovanie vývoja rastlín; Alstonia Scholaris; JavaScript; React; BabylonJS.; Grammar systems; open L grammars; modeling of plant development; Alstonia Scholaris; JavaScript; React; BabylonJS.