Záznamového zařízení pro oblast civilního letectví - Kotulič, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
V tejto práci dochádza k návrhu systému Záznamového modulu DSS (Data Storage System) s rešpektom voči metodike V-Modelu. Návrh prebieha na základe užívateľských požiadaviek, z ktorých sú vytvorené systémové požiadavky a je vypracovaná technická špecifikácia DSS. V technickej špecifikácii je opísaná funkcionalita DSS subsystémov DMM a HMI a sú im pridelené subsystémové požiadavky, ktoré sú ďalej rozdelené a pridelené jednotlivým hardvérovým položkám DMM (Data memory module) a HMI. Následne dochádza k analýze požiadaviek na hardvérové položky, k výberu konkrétnych elektronických súčastí a realizáciíi blokového návrhu hardvéru subsystému DMM. Na základe blokového návrhu hardvéru je navrhnutý, selektívne odsimulovaný a implementovaný hardvér subsystému DMM spolu s doskou plošných spojov. Na implementovanom hardvéri subsystému DMM sú realizované merania pre overenie základnej funkcie hardvéru a dochádza k porovnaniu vypočítaných, odsimulovaných a nameraných hodnôt. V závere tejto práce je krátky popis realizácie návrhu softvéru a jeho použitia pre základnú inicializáciu vybraného procesora, spolu s realizovaným overením základnej funkcie - meraním frekvencie interných hodinových zdrojov a hodinových domén. Práca je zakončená zaslaním správy o definovaných parametroch na vybranú komunikačnú linku a jej zachytenie osciloskopom, čím sa overí základná funkcia subsystému DMM.

In the thesis the design of the Data Storage System (DSS) is proposed with the respect to the V-Model methodology. The design is based on users requirements, from which the system requirements are created and the technical specification of the DSS is developed. In the technical specifications the functionality of the DMM and HMI DSS subsystems are described and sub-system requirements are assigned to them, then they are subdivided and assigned to individual DMM (Data memory module) and HMI hardware items. Moreover, requirements are analyzed on hardware items, specific electronic components, are selected and implemented into the block design of the DMM hardware. Based on the block design of hardware, the hardware of the DMM subsystem is designed, selectively simulated and implemented along with the printed circuit board. On the implemented hardware of the DMM subsystems measurements are performed in order to verify the basic functionality of the hardware and the calculated, assimilated and measured values are compared as well. At the end of the thesis there is a short description of the implementation of the software design and its use for basic initialization of the selected processor, together with the verification of its basic function - measuring the frequency of the internal clock sources and the clock domains. The work is completed by sending a message of defined parameters to the selected communication line and sapling it by an oscilloscope, so that the basic function of the DMM subsystem is verified.
Data storage system for area of civil aviation
Keywords: Záznamové zariadenie; Datalogger; Užívateľské požiadavky; RTCA/DO-160G; Single event upset; Predbežná technická špecifikácia; MRAM; RS-422; Herkules TMS570LS0332; Systémová architektúra; MIL-STD-38999; Napäťový obmedzovač; Spínané zdroje; Power-On reset; JTAG; Inicializácia mikrokontroléru; ESD ochrana; EMI ochrana; Recording equipment; Datalogger; User requirements; RTCA/DO-160G; Single event upset; Preliminary technical specification; MRAM; RS-422; Herkules TMS570LS0332; System architecture; MIL-STD-38999; Voltage limiter; Switch mode power supply; Power-On reset; JTAG; Initialization of microcontroller; ESD protection; EMI protection